今日、5月27日は、父の命日だった。2004年に他界したから、丸5年が過ぎたことになる。別段、法要などを行うこともなく、ただ、母と妹と三人でランチに出かけた。
昨日、久枝さんに連れて行ってもらった店の話をしたら、母が行ってみたいというので、いきなり立て続けに同じ店である。妹は一度来たことがあったらしく、二度目だ。
連日、深夜まで起きていて疲労がたまっていたのか、今朝は目覚めたら11時! その1時間後にランチのテーブルについているわけだから、当然ながら目元は腫れぼったく、食欲もあまりなく。
それでも、ディナーとは異なるメニューにて、野菜や魚を愉しむ。
食後は天神へ買い物に出かけ、親戚宅に挨拶に行った後、夜は妹の夫も招いて自宅で夕食を。「きな粉豚」を使ったソテーを妹が作ってくれたが、その豚肉の旨さに感動する。
やはり妹が作ってくれた「ごぼ天(ごぼうの天ぷら)」も美味だった。その他数品、外の料理もいいけれど、家庭の料理はやはりおいしいものである。
こうして父の命日に、初めて日本で、家族とともに過ごすことができ、今回の帰国は、本当にタイミングがよかったと改めて思う。
Today, May 27th is the anniversary of my father's death. We didn't do ceremony, but had lunch at the nice restaurant which I knew yesterday.
I had wonderful dinner with Hisae Aigoshi, who is a radio DJ, last night. She took me out the restaurant "WITH THE STYLE". The restaurant has great atmosphere, nice service, and it offers really sophisticated dishes.
After we enjoyed the lunch, we went for shopping at Tenjin area then we visited relatives house to say hi to them.
In the evening, we invited Kazuo (my brother in law) to my mother's home, and we had dinner together. Ayumi (my sister) cooked unique pork which is named "Kinako-buta". Kinako means Soybean Flour and buta means pig. The pig was foraged Kinako. The meat was really soft, juicy and tasty!
Anyway, it is not so important topic. I should sleep right now.