When I hold seminars at my home, I usually provide 'homemade snacks and refreshments'. Preparing food and drink is also one of my pleasures. However, at the day before yesterday, I concentrated on preparing documents and ordered delivaries for the sweets and snacks. I have written many times about how food delivery services in India improved dramatically during the pandemic. Nowadays, it is remarkably convenient.
Even in this area of North Bangalore, you can order from some of the small, trendy shops there. Yesterday I ordered cheesecake, chocolate cake and cookies from SMOOR. The cheesecake always has crumbled cream on top, so I arrange it later with fruit toppings.
Then biscuits and chips from ANAND Sweets, a popular Indian confectionery brand in Bangalore. These are stylishly (and partly excessively) packaged and taste deliciously different from other brands. It is apparent that the younger generation is renewing the brand image.
While setting the table and preparing tea and coffee, I was reminiscing about the past.
Eight years from 2012 until we went into lockdown. That every Friday, I invited a dozen or more, often nearly 40 members, to my home every week. On Thursday nights, I used to make Japanese sponge cakes, Swiss rolls, Fruits tarts and shortbread etc, and that was just about every week, a huge amount of pastries.
What was all that enthusiasm? Even though I enjoyed it, even though I liked doing it, I don't know how I managed to keep it going. With an impulse that, despite myself, I don't really understand. Anyway, I am deeply reminded of the invaluable experiences I have had with the members of Muse Creation over the past eight years.
Sunflowers and lilies decorate and add colour to every part of the house. I arranged the sunflowers like Van Gogh's sunflowers. Stems of sunflowers are as vigorous and strong as fresh vegetables. Someday, I will plant sunflowers in my garden.
🇯🇵我が家でセミナーを開催する際には、「手作りのお菓子や軽食」を提供するのが常だ。飲食物の準備もまた、手間がかかるとはいえ、楽しみのひとつである。
しかし、一昨日のセミナーは、資料作りに集中し、お菓子はデリヴァリーを頼んだ。パンデミックを経て、インドのフード・デリヴァリー・サーヴィスは格段に向上したことは、これまでも幾度となく記した。今となっては、恐るべき利便性の高さだ。
北バンガロールの店舗数が少ないこのエリアでさえ、そこそこ小洒落た店から注文できる。昨日はSMOORからチーズケーキやチョコレートケーキ、クッキーを注文。チーズケーキはいつも上のクリームが崩れているので、あとからフルーツをトッピングしたりしてアレンジする。
それからバンガロールの人気インド菓子ブランドANAND Sweetsのビスケットやチップス類。これら、包装もおしゃれに(一部過剰に)なって、味わいも他の銘柄とは一線を画するおいしさなのだ。若い世代がブランドイメージを刷新している様子が伺える。
テーブルのセッティングをし、お茶やコーヒーの準備をしながら、思い出す。
2012年からロックダウンに入るまでの8年間。毎週金曜日、十数名から多い時で40名近くのメンバーを、毎週自宅に招いてきたことを。木曜の夜は、カステラやロールケーキやらタルトやらショートブレッドやら、それはもう、毎週のように大量のお菓子を作っていたものだ。
あの熱意は、一体なんだったのだろう。楽しかったとはいえ、好きでやっていたとはいえ、よく継続してきたなと思う。自分のことながら、自分でもよくわからない衝動で。本当に、多くのメンバーたちと共に、かけがえのない経験を重ねてきたものだ。あれもまた、ひとつの時代。
ひまわりや百合などを飾り、家の随所に彩りを添える。ひまわりは、ゴッホのひまわりみたいに活けてみた。新鮮な野菜みたいに元気でたくましいひまわりの茎。庭に、ひまわりを植えるのもいいかもしれない。